Kubuntu 10.10

A Kubuntu csapat elérhetővé tette a Kubuntu legújabb, 10.10, Maverick Meerkat verzióját. A Kubuntu egy Ubuntura épülő disztribúció, mely KDE Szoftverkörnyezetet használ.

Az Ubuntu alapokat meghagyva, a szuper KDE platform és alkalmazások felhasználásával valamint néhány extrával a Kubuntu 10.10 célja, hogy a legjobb kombinációja legyen a stabilitásnak, a szépségnek valamint a frissességnek.

Akár munka, szórakozás, zenehallgatás, filmnézés, emailek írása vagy kapcsolat barátaiddal, a Kubuntu 10.10 egy innovatív és vonzó eszközt nyújt mindezekhez asztali számítógépeden vagy akár laptopodon.

Újdonságok

Egyesített Asztali/Netbook telepítő

A Kubuntu 10.10-es verziójában nincs többé külön netbook telepítő, az beolvadt a hagyományos, asztali telepítőbe. Belépéskor döntheted el, hogy melyik környezetet indítanád, a hagyományos vagy a netbookokra specializáltat.

Hagyományos Asztal

Netbookra optimalizált változat

Ubiquity telepítő

A telepítő átesett néhány változáson. A Live CD-ről indításkor már rögtön felajánlja a lehetőséget, hogy kipróbáljuk a rendszert vagy egyszerre telepítsük.

Lehetőség van már rögtön telepítéskor letölteni azokat a csomagokat, melyek jogi okoból nem kerülhettek ár a telepítőre, pl. különböző kodekkek.

A telepítés már rögtön a particionálás után elindul, így amíg beállítjuk a különböző dolgokat, addig már a háttérben feltelepül a rendszer. Így még hamarabb kerül a Kubuntu a számítógépre.

Jobb KPackageKit

A Kubuntu részét képező KPackageKit egy új, alkalmazás központú felületet kapott. A program belső működését is feljavították, hogy még gyorsabban települhessenek a kiválasztott programok.

KPackageKit

Új funkcióként elérhetőek az alkalmazásokről előnézeti képek, valamint egy rövid összefoglaló az alkalmazás változásairól. KPackageKit

Új webböngésző – Rekonq

Rekonq egy új böngésző a Kubuntuban. Alapjai a KDE Platform és Qt WebKit technológiák, melyek segítségével egy modern, letisztult felületű böngészőt sikerült alkotni.

A Konqueror és a Firefox továbbra is elérhető azok számára, akik azokat részesítik előnyben. Rekonq

Új Ubuntu betűtípus

A telepítő új alapértelmezett betűtípusa az Ubuntu. Ez az első betűtípus az új Indian Rupee betűtípus családból.

Globális menük a Netbook változatban

A Netbook kiadás mostantól támogatja a Globális menüket, melyek segítségével felszabadíthatunk egy kis további függőleges helyet az amúgy is kis kijelzőn.

QApt Batch

QApt BatchA QApt Batch lecseréli a régi install-package telepítőt. A QApt Batch továbbfejlesztett biztonsági funkciókkal rendelkezik PolicyKit támogatása révén, valamint stabilabb és gyorsabb mint előde.

Értesítésgyűjtő

Kubuntu Értesítésgyűjtője mostantól alapértelmezett minden IRC valamint chat kliens program számára. Így egy helyen látható minden bejövő üzenet és egy kattintással elérhető a program is, melyben megtekinthetjük az üzeneteket.

Jobb bluetooth támogatás a BlueDevil segítségével

BlueDevil lett az új alapértelmezett blouetooth kezelő alkalmazás, mellyel fájlok fogadását, küldését és más blouetooth tevékenységet még könnyebben végezhetünk el.

PulseAudio

Mostantól a PulseAudio az alapértelmezett hangrendszer. Az Ubuntu már több kiadáson keresztül tökéletesítette, így itt volt az ideje, hogy beépüljön a Kubuntuba is.

Letöltés