Kubuntu 11.10

Örömmel jelentjük be a Kubuntu legfrissebb kiadását, a 11.10 Oneiric Ocelot kódnevet viselőt! Ez a legfrissebb kiadás az Ubuntu alapú, KDE alkalmazásokból érkező operációs rendszernek.

Újdonságok

KDE Plasma és Alkalmazások 4.7-es verziója

Kubuntu 11.10 Oneiric Beta 2 asztal

A legfrissebb stabil KDE verzió kerül ebbe a Kubuntu kiadásba, melynek újdonságairól ide kattintva lehet olvasni, különösen az alábbi fontos frissítések lényegesek:

  • Megjelenítés frissítése, többek között új Oxygen ikon kinézetekkel Oxygen ikonok
  • Egyszerűbb, tisztább alapértelmezett kinézet a Dolphinnak Rekonq és Dolphin
  • Gwenviewben lehetőség van kettő vagy több kép összehasonlítására Képek összehasonlítása Gwenviewben
  • Új breadcrumb funkció a Kickoff alkalmazásindító menüben, egyszerűsítve az almenük használatát Kickoff alkalmazásindító menü
  • Hálózatkezelő frissítései Hálózatkezelő menüje

További információk ide és ide kattintva olvashatóak, magyar nyelven.

A Kubuntu 11.10 a KDE Szoftverkörnyezet 4.7.1 verzióját tartalmazza, amely csak egy kiadással van lemaradva a legfrissebb, 4.7.2-es verzió után, mely jelenleg is elérhető PPA tárolókból.

KDE PIM 4.7

KDE Mail - Kontact Új KDEPIM kiadás, mely tartalmazza a Kmail 2-es verzióját. Tisztább és kellemesebb használat, a felszín alatt pedig a legtöbb alkalmazás az Akonadi szolgáltatást használja így megvalósítva a jobb email, naptár és egyébb személyes információkezelő funkciók integrálását.

Amarok 2.4.3

Amarok 2.4.3 Az új verziója és frissített verziója az alapértelmezett zenelejátszónak most már támogatja (natívan) a távoli NFS és SMB/CIFS (Windows megosztások) eléréseken lévő gyűjteményeket, támogatja a gpodder.net podcast szolgáltatást, frissítettek a kinézeten valamint jelentősen javult a megbízhatóság.

Ide kattintva részletes információk olvashatóak a kiadásról, magyar nyelven.

Teszt Drive OpenGL ES alapú effektek

Kalandvágyóbb felhasználók számára elérhető egy még kompatibilisebb és megbízhatóbb OpenGL verzió, az OpenGL ES. Ez a technológia a nem túl távoli jövőben mobil eszközök esetén lesz nagyon érdekes.

A kipróbálásához csak telepíteni kell „kde-window-manager-gles” csomagot. További információkat (angol nyelven) Martin Gräßlin blogján lehet találni.

A Kubuntu bemutatja: Muon Suite 1.2

A Kubuntu csapat örömmel mutatja be új megoldását a programok telepítésére és kezelésére. .deb csomagok telepítése, frissítése és a szoftverek kezelési is mind része ennek az új, integrált csomagnak, amely kifejezetten a Debian stílusú csomagkezeléshez készült. Jonathan Thomas blogján további információk találhatóak (angol nyelven).

Muon szoftverközpont

Muon szoftverközpont Több ezer ingyenes alkalmazás elérése soha nem volt ilyen egyszerű. A Muon szoftverközpont (Muon Software Center) segítségével könnyedén hozzá lehet férni extra alkalmazásokhoz, játékokhoz és kiegészítőkhöz. Az alkalmazásokat az Ubuntu és Kubuntu felhasználók értékelik, képernyőképekkel vannak ellátva, így könnyedén lehet kiválasztani a szükséges és hasznos programokat.

Muon csomagkezelő

Muon csomagkezelő A Muon csomagkezelő (Muon Package Manager) a használhatóság-vezérelt felületével villámgyorssá teszi a csomagok kezelését, frissítését, akár tömegesen is. Mindent nyújt, ami a gyors és pontos rendszer adminisztrációhoz szükséges.

Kubuntu Low-Fat beállítások

A Kubuntu-Low-Fat-Settings egy beállítás gyűjtemény, mellyel csökkenthető a Kubuntu memória használata, gyorsítható a betöltés ideje, valamint segítségével régebbi számítógépen is zökkenők nélkül futtatható a Kubuntu 11.10.

Néhány fontosabb beállítás:

  • Kompozit megjelenzés kikapcsolása
  • Automatikus modul betöltések (pl. bluedevil, Nepomuk, szabad hely kijelző) letiltása
  • Alapértelmezetten betöltődő Krunner modulok számának csökkentése
  • Grafikus effektek számának csökkentése

Jelentős memória csökkenés (akár 32%) és gyorsulás a KDE betöltési idejében (akár 33%) érhető el az „kubuntu-low-fat-settings” csomag telepítésével!

Letöltés